0

VÅR STORY,
NUTIDENS DAVID
MOT GOLIATH

Vi tar det från början. Året är 2015 och funktionsdrycker börjar explodera på den svenska dryckesmarknaden. Det var något som bröderna Hugo Rosas och Sebastian Kvissberg lade märke till. Hugo Rosas hade vid tidpunkten gjort sig ett namn inom sociala medier, crossfit och entreprenörskap och nyligen sålt av sina tidigare bolag. Samtidigt hade hans bror Sebastian Kvissberg flyttat hem till Sverige för att etablera ett finskt bolag på den svenska marknaden. Bröderna ville göra något tillsammans och det tog inte lång tid innan dom bestämde sig för att kliva in i dryckesbranschen. Med tanke på brödernas minimala erfarenhet kring drycker och försäljning så kan man säga att självinsikten inte riktigt fanns på plats under starten. Däremot fanns glöden och idén vad dom ville göra.

 – Vi ville skapa en funktionsdryck med ett mer kompakt recept utan onödiga tillsatser som också var helt vegansk och producerad i Norden. Vi ville skapa en så ren dryck som möjligt och en mer hållbar produkt. Sebastian Kvissberg.

Hugo hade svart bälte i sociala medier och ett någorlunda stort varumärke i Sverige. Sebastian hade erfarenhet och kunskap om sälj. När bröderna beslutade sig för att köra igång hade dom ingen aning vad dom gav sig in på. Deras bakgrund inom idrott låg till grund för intresset kring produkten men de saknade både erfaranhet och externt kapital. Bollen var i rullning. 

 – Vi fick hem tester och smakade oss fram. Eftersom vi ville göra den så ren som möjligt innebar det att allt vi fick hem smakade medicin. Tillslut fick vi hem ett prov som vi tyckte var klockren men i själva verket smakade den också medicin, bara lite mildare. Men vid det laget hade vi blivit smakblinda och kände inte att den smakade skit den också. Vi trodde vi hade hittat den rätta smaken och tryckte på knappen. Nu var det dags att köra. Hugo Rosas.

Övertygade om att konceptet med den nya drycken skulle fungera tog bröderna emot den första leveransen på 250 000 burkar en tidig decembermorgon på en lastkaj i Västberga.

– Det var 100 pallar med dryck. Vi hade ingen aning om hur mycket 100 pallar var innan dess. När vi såg hur mycket det var det ett rejält uppvaknande. Men då hade vi en krispig faktura att betala till leverantören så det var bara att börja sälja. Hugo Rosas

Tack vare hypen som skapats via sociala medier innan lanseringen lyckades den första leveransen sälja slut. Succén kändes som ett faktum och bröderna såg ljust på framtiden. Efter två månader hade nyfikna konsumenter köpt sin första burk och problemet med smakblindheten som drabbat bröderna visade sig i att återköpen uteblev.
Även om produkten var optimerad rent innehållsmässigt så smakade den inte bra.
Bröderna fick ett drastiskt uppvaknande och insåg tillslut själva att smaken brast, produkten höll inte. Succén styrdes snabbt om till ett fiasko och bröderna befann sig i ett vägskäl. Skulle de investera på nytt, med pengar som egentligen inte fanns, eller skulle de erkänna sig besegrade?

– Vi la enormt med tid på att be butiker om ursäkt för hur dåligt vår produkt sålde, vi hade kraftig huvudvärk varje dag och jag fick stresseksem på armarna av pressen. Till och med min fru sa åt mig att vi bara skulle ge upp. Sebastian

Det blev en del sömnlösa nätter innan bröderna bestämde sig. All investerad tid, pengar och energi som lagts ner. Det gick inte att ge upp nu. De gick tillbaka till ritbordet, gjorde om organisation i grunden och utarbetade en ny långsiktig plan med målet att få Reitan (som ligger bakom Pressbyrån och 7-Eleven) som första rikstäckande partner. För att nå det målet behövde smakerna vara perfekta så en stor del av arbetet gick åt till att utveckla smakerna inför nylanseringen.

– Vi insåg att om vi ska ha något överhuvudtaget att göra i den här kategorin så måste vi smaka bäst samtidigt som vi behåller vår grund med att vara närproducerade, veganska och fri från tillsatser. Vi insåg att det spelar ingen roll hur snabbt man springer om man ändå springer fel väg så vi backade och började om från början enkelt. Hugo Rosas

Efter att ha styrt om kursen och kommit på rätt spår började en intensiv jakt för att få tag på rätt person som kunde ge dem chansen att nå målet att komma in på Reitan. Uppvaktandet var på gränsen till överdrivet men gav frukt, det ihärdiga arbetet i kombination med bra timing och rejält med tur gjorde att de våren 2018 kom in på Reitan och därmed fanns att köpa på Pressbyrån och 7-Eleven runt om i landet.

– Det vi började med då och som vi håller i än idag är att jobba med en ödmjuk approach och vara väldigt serviceinriktade mot butikerna. Vi insåg att det svåra inte är att komma in i en butik utan att få vara kvar i hyllorna. En lärdom vi verkligen tagit till oss. Hugo Rosas

Där har vi bakgrunden till det som är Clean drink idag. En vågad satsning, ett stort nederlag och ett sista försök. Efter nylanseringen 2018 märktes en dramatisk skillnad i det att återköpen nu kom efter att konsumenterna köpt den första burken, och de fortsatte att återkomma. Den lyckade försäljningen och engagemanget ute i butikerna ledde även till att Clean drink fick den stora äran att nomineras till Årets Produkt och Årets Leverantör under sitt första år i sortimentet hos 7-eleven och Pressbyrån. Under 2018 kom Clean drink in centralt på ICA och där kunde bröderna äntligen ”andas” ut.

– Där och då släppte all press som legat som en massiv tyngd på axlarna. Tiden som gått innan det hade jag sagt nej till många affärer som inte ville betala, min fru tjatade på mig om att ge upp och skaffa ett vanligt jobb igen och alla runt omkring i företaget litade på mig och att jag skulle göra rätt val för att ta oss framåt. Jag tvivlade många gånger på om jag gjorde rätt längst med vägen men när vi fick möjligheten att komma in på ICA så släppte allt och jag började gråta av lättnad. Sebastian Kvissberg

Idag finns Clean drink tillgänglig i butiker över hela Sverige och bröderna summerar framgången med att det roligaste ändå är att få göra den här resan tillsammans som familj. Clean drink har fört familjen närmre, de både lär sig ständigt av varandra och har styrkor och svagheter som kompletterar varandra bra.

– Hugos stora styrka är att han attraherar människor på ett bra sätt. Han är en väldigt karismatisk och bra berättare som har lätt att få folk intresserade av det han har att säga och själv har intresse av att lyssna på vad de har att säga i gengäld. Hugos svaghet däremot är att han är disträ och glömsk, han är så engagerad i det han gör för stunden att han ibland kan förlora vägen framåt. Där behöver jag komma in och styra upp honom på nytt. Sebastian Kvissberg

Sebastian största styrka är att han alltid har på fötterna. Han är som Sverige – påläst, trovärdig och ödmjuk. Jag behöver aldrig känna mig nervös inför ett möte över att Sebastian inte skulle ha all fakta. Han är grym på strategi. En svaghet är kanske att han själv tror att han är ordningssam. Han har en struktur som är bättre än min men för det är den inte bra, han har ett eget kaos. Hugo Rosas.

Tillsammans utgör bröderna en komplett roll i företaget. Båda behövs och de litar till fullo på varandra och har varandras ryggar i allt de tar sig för. Trots sina olikheter förenas dem i drivet framåt och värderingarna i hur företaget ska drivas. Bröderna är ödmjuka inför de nyblivna framgångarna och beskriver att det känts som David möter Goliat när de som liten uppstickare konkurrerat om hyllplats bredvid de etablerade jättarna. Viktiga ingredienser för framgångssagan har varit att lita på magkänslan, arbeta med passionen och att våga gå sin egna väg – även när den ser mörk ut. Resan har bara börjat och bröderna ser fram emot vad framtiden har att erbjuda, när det kommer till Clean drinks framtid är de överens om målsättningen.

Vi vill att Clean drink ska vara folkets dryck och med det menar vi en dryck för alla. Vi har aldrig varit intresserade av att gå in och profilera oss mot specifika områden utan vi är mer intresserade av folkhälsa. Vi vill att alla ska känna igen sig i Clean oavsett ålder, intressen eller livsstil. Vi vill också se till fortsätta göra vår resa på rätt sätt – växa hållbart, tänka på miljön och inte lämna våra kärnvärden bakom oss.